- Home /
- Alles over verschillende borduurstoffen
Alles over verschillende borduurstoffen
Het Borduurblad heeft mij in 2021 gevraagd om mijn ervaring en kennis op borduurgebied met de lezers te delen. Omdat niet iedereen het Borduurblad leest, ga ik al die nuttige informatie ook nog met jullie delen!
In deze eerste Info-blog wil ik het over borduurstoffen hebben. Er zijn er zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Daarom wil ik jullie graag het verschil tussen de meest voorkomende stoffen uitleggen.
Aida
Aida is ook makkelijk om op te borduren. Dit is een katoenen stof die in “blokjes” geweven is. Je maakt de kruisjes over een blokje.
Dit is makkelijker te zien en te tellen, dan de zogenaamde “evenweave” stoffen, waarbij je de kruisjes over 2 draadjes maakt. Aida is ook in veel handwerkwinkels te koop. Meestal alleen in saai wit. Bij Soed idee heb ik Aida stoffen in verschillende groftes en kleuren, zoals Vintage met een wat gevlekte kleur, Rustico of Oatmeal wat een beetje gemêleerde havermoutkleur heeft en zelfs een linnen Aida in de typische vlaskleur.
Evenweave
Er bestaan diverse “evenweave” stoffen, zoals Jobelan of Lugana. Dit zijn stoffen die gemaakt zijn van een katoenmengsel. De draad is wat gladder en volledig gelijkmatig, waardoor er een strakke, regelmatig geweven stof ontstaat. Ieder kruisje op deze stof is gelijk. Je borduurt normaal gesproken over 2 weefseldraden, wat wel iets lastiger tellen is als de blokjes van Aida.
Evenweave stoffen zijn ook heel geschikt als je “1 over 1” wilt borduren. Je borduurt dan met 1 draadje garen over 1 weefseldraad van de stof. Hierdoor ontstaan piepkleine kruisjes. Dit wordt veel gedaan bij de hele grote borduurwerken.
Evenweave stoffen zijn verkrijgbaar in heel veel kleuren en diverse groftes, maar niet heel fijn. Een enkele evenweave stof is er in 14 draads, maar meestal in 10, 11 of 12,6 draads.
Linnen
Linnen wordt geweven van vlas. Dit is een 100% natuurlijke vezel met een wat onregelmatige structuur. De draad is soms wat dikker of dunner. Hierdoor is de linnen stof ook wat onregelmatig. Sommige mensen hebben om die reden een hekel aan linnen, maar ik hou er juist van. Het geeft een wat “antiekere” uitstraling aan je borduurwerk.
Linnen is verkrijgbaar in heel veel kleuren van 7 draden per cm tot zelfs wel 22 draden per cm. Het hele grove 7 draads linnen lijkt wel een soort “jute” en geeft een stoere, robuuste uitstraling. Het 22 draads linnen wordt meer gebruikt voor het “vrije borduurwerk”, maar ik heb klanten die zelfs daar nog kruisjes op borduren!
Zelf borduur ik het meest op 14 en 16 draads linnen, omdat ik graag met 1 draadje garen werk. Ik hou ook van die fijne uitstraling. Gelukkig kan ik het nog goed zien!
Als ik voor de ontwerpen van Soed idee pakketjes samenstel gebruik ik vrijwel altijd 12,6 draads linnen. Dit is het meest gangbaar en in de meeste kleuren verkrijgbaar.
Handgeverfde stoffen
Er bestaan ook prachtige handgeverfde stoffen. Dit zijn gewone borduurstoffen die nog een extra verfbad krijgen, waardoor de meest uiteenlopende kleuren ontstaan. Dit kan heel heftig zijn met zelfs meerdere kleuren in één stof, maar ook wat subtieler, waardoor een mooi gewolkt effect in de stof ontstaat. Zelf hou ik heel erg van die laatste categorie. Door het verven worden de stoffen ook nog eens heerlijk zacht en het is echt een feest om hier op te borduren. Nadeel is dat er wel een aardig prijskaartje aan hangt…
Wat het extra ingewikkeld maakt is dat er heel veel verschillende bedrijven zijn die de stoffen verven en dan heb je ook nog iedere kleur in 11, 12, 14, 16, 18 etc draads linnen en soms ook nog in evenweave of Aida. Het is onmogelijk om als winkelier dit allemaal op voorraad te hebben. Maar bij Soed idee heb ik inmiddels een aardig assortiment opgebouwd. Een lust voor het oog!
Wat zijn counts?
Als je weleens buitenlandse patronen borduurt ben je het ongetwijfeld tegen gekomen: de geadviseerde stof moet bijvoorbeeld “32 ct” zijn. Maar wat betekent “ct” nu eigenlijk?
“Ct.” is de afkorting van “count”. Hiermee wordt het aantal draden per inch aangegeven. Een inch is 2,54 cm dus 32 count is (32 : 2,54) 12,6 draden per cm.
Bijgaand een overzicht van de meest gangbare counts:
(Klik op de afbeelding, print het lijstje uit en hang hem op je prikbord).
Bereken de juiste afmeting van de borduurstof
Omdat heel veel mensen worstelen met het berekenen van de juiste afmeting van de borduurstof heeft mijn man een “Stoffencalculator” gemaakt die op de Soed idee site staat.
Als je hier het aantal kruisjes van je borduurwerk invult en een stof uitkiest, dan berekent de calculator exact de afmeting van je borduurwerk en de benodigde hoeveelheid stof. Het is de meest bezochte pagina op mijn website en zelf gebruik ik hem ook altijd!
Dankjewel, dit word heel interessant voor ons 😍
dank je wel voor de uitleg. Ook heel veel keuze in verschillende kleuren.
Ik ben het helemaal eens met Debbie en Yolanda want zeker voor de beginner is het lastig kiezen als je niet precies weet wat voor stoffen er zijn.
Ik kwam al op hetzelfde idee als Yolanda (31-7-2022). Een 'stalensetje' van bv 3, 5 of 7 stalen zou erg fijn zijn. Fijn wanneer je zoiets zou kunnen selecteren en bestellen op de site. Handig om thuis bij de hand te hebben, dat besteld veel gemakkelijker.
Dank je voor deze uitleg,
Is het misschien een idee om een soort proef pakketjes te maken, zodat je uit kan proberen of een bepaalde stof je bevalt om te borduren?
Fijne uitleg!!
Soed gedaan👌Dank voor de uitleg Simone.
Ik mis nog stoffen Canvas Hardanger
Simpele uitleg, top!
Wat een goed informatief stukje.
leuke informatie.
Wat informatief Simone. Dank.