- Home /
- Alles over borduurnaalden
Alles over borduurnaalden
Het belangrijkste gereedschap om te kunnen borduren is toch echt wel een NAALD, vandaar dit artikel waarin ik jullie meer vertel over verschillende soorten naalden.
Al in de prehistorie werden naalden gebruikt. Deze waren gemaakt van bot of visgraten. Naalden maakten het mogelijk dat mensen vanuit warme gebieden waar zij zonder kleding konden overleven, zich konden gaan vestigen in de koelere gebieden waar het dragen van kleding nodig was.
(Bron: Wikipedia)
Later werden naalden van brons gemaakt, en nog later van ijzer. Uit het oude Egypte zijn ook naalden van hout bekend, die in dat droge klimaat bewaard zijn gebleven. Een naald van metaal is eenvoudig te maken door een hete draad metaal te verhitten en dubbel te vouwen zodat er een oog open blijft aan één eind en de dubbele draad samen te smeden. In 1615 werd de eerste naald van staal gemaakt.
Naalden zijn tegenwoordig altijd gemaakt van staal met aan de buitenzijde een laagje nikkel. In sommige gevallen is het laagje nikkel vervangen door goud (gold plated). Deze naalden zijn heel geschikt voor mensen met nikkel allergie.
HARI-KUYO
Ieder jaar vindt in Japan “HARI-KUYO” - het festival van de gebroken naalden - plaats. Tijdens deze ceremonie in Boeddhistische tempels worden versleten en gebroken naalden van het afgelopen jaar verzameld en naar hun laatste rustplaats gebracht. Door het tonen van respect en het aanbieden van gebeden hoopt men dat de kracht en de energie van de naald naar de eigenaar gaat en hen een betere naaister of borduurster maakt.
(bron: By 豊瀬源一 - Own work, CC BY-SA 3.0,)
BORDUURNAALDEN
Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten en maten naalden, voor allerlei toepassingen, maar ik zal me beperken tot de borduurnaalden.
Borduurnaalden hebben een wat groter oog omdat je met dikker garen borduurt en ze zijn er met scherpe of stompe punt. De naalden met scherpe punt (Embroidery of Chenille naalden) worden gebruikt voor o.a. het vrije borduurwerk op dicht geweven stoffen. Voor kruissteek borduren wordt een naald met een stompe punt gebruikt (Tapestry naalden). Door de stompe punt steek je niet zo snel door je stof.
Er zit ook veel verschil in de kwaliteit van de naalden. Ik heb schijnbaar veel “zuur” in mijn huid, waardoor sommige naalden heel snel zwart en stroef worden. Daarom zweer ik bij Piecemakers naalden. Ik weet niet wat daar anders aan is, maar ik kan jaren met één naald doen, zonder dat deze gaat oxideren.
Stompe borduurnaalden zijn er in maat 18 tot en met 24. Maar welke maat gebruik je nu voor welke stof?
Als je twijfelt, kies dan bij voorkeur de dikkere maat. Je naald maakt ruimte in je stof, waardoor je draad minder hard slijt.
BOLLETJESNAALDEN
Sinds een paar jaar ben ik zelf helemaal verknocht aan de “bolletjesnaalden”. Bolletjesnaalden zijn eigenlijk weefnaalden en zijn zelfs tot 16 cm lengte verkrijgbaar. Iemand heeft ontdekt dat je ook prima kunt borduren met de weefnaalden, maar daarvoor zijn alleen de kleinste maten geschikt.
Bij Soed idee hebben we de bolletjesnaalden van 34, 37 en 40 mm lengte. Maat 34 en 37 zijn even dik en geschikt voor de fijnste stoffen, maat 40 is wat dikker en daardoor perfect voor de wat grovere stoffen. Zelf borduur ik altijd met maat 34.
Maar waarom zijn de bolletjesnaalden nou zo geweldig? Op de punt zit een heel klein bolletje en tijdens het borduren “pakt” het bolletje bijna vanzelf het gaatje van je stof. Hierdoor steek je minder snel door het weefsel van je stof en worden je steekjes gelijkmatiger. Zelfs uithalen gaat makkelijker als je met een bolletjesnaald borduurt.
De bolletjesnaalden zijn ook heel fijn voor het doorrijg- en stopwerk. Het zijn tenslotte niet voor niets “weefnaalden”.
Nóg meer uitleg over alle soorten naalden, vind je hier. (in het Engels)
Bolletjes-naalden.. Vanaf het allereerste begin, dat deze werden aangeboden, zijn ze "met stip " m'n favoriete borduurnaalden. 🙂
Ik ben er niet zo weg van. Ik borduur het liefst met naald 22 zonder punt en op iets fijnere stof naald 24. Het grote oog maakt het insteken van de draad heel gemakkelijk, zodat ik alle tijd aan het borduren zelf kan besteden, in plaats van onnodig werk erom heen. Geertje Westra
De bolletjes naald is heel fijn om mee te borduren. Zeker voor fijn linnen. Ik gebruik de bolletjes naald sinds een jaar en zou niet anders meer willen. Echt top!! Ga zeker weer bestellen. Dan kan ik een andere beduurster er mee te verrassen en op dit idee brengen!!!!
De bolletjes naald niet meer weg te denken.... Gebruik deze al heel lang, geschikt voor aida, linnen en evenwave.... Ik zeg JA tegen deze naald...
Ik gebruik ook de bolletjes naalden, en voor afhechten een borduurnaald 24 of 26 met punt.
Ik gebruik de bolletjesnaald ook al weer een tijdje en zou niet anders meer willen. Nr. 34 is mijn favouriet.
@Berna, ik heb daar geen ervaring mee.... Misschien borduur je te hard? ;)
Ik gebruik de bolletjesnaalden alleen lang vind ze super fijn
Ik gebruik ook de bolletjesnaalden. Enige nadeel vind ik dat het buitenste laagje verdwijnt. Ik hou dan een koperkleurige, plakkerige naald over. Hoe kan dat?
Ik gebruik al jaren bolletjesnaalden om te borduren en dan gaat het borduren precies van alleen!Uithalen en aanhechten met een bolletjesnaald is wat moeilijker, maar dan denk : moeilijk gaat ook.
Ik gebruik ook veel de bolletjesnaalden. Erg handig in gebruik, behalve voor het aan- en afhechten, want het is moeilijk om onder het garen door te komen.
Bonjour, Brodeuse depuis mon enfance, je persiste dans cet art qui est avant tout une passion pour moi. Merci pour votre article, il sera certainement utile à certaines notamment aux débutantes. Je suis surprise qu'il faille préciser quelle aiguille utiliser pour broder, chez moi, c'est juste de l'instinct et quand une aiguille ne me va pas, (trop grosse ou trop fine), j'en change automatiquement. Bonne journée à vous ! marie du 86 France